Hoe je dit jaar meer kan bereiken door geen doelen te stellen


HAPPY NEW YEAR aan het Open Coffee platform!
Mijn eerste blog in 2018, en zo zijn we er met z'n allen weer helemaal klaar voor: uitgerust, 2017 netjes afgesloten, nieuwe inspiratie, nieuwe moed, en vooral nieuwe doelstellingen!

In dat laatste loopt het al wel eens mis. Want hoe heb je je jaardoelen gezet? Met een flinke uitdaging maar nog wel net binnen bereik zodat je een succeservaring kunt opdoen? Of heb je er flink de rek op gezet en weet je eigenlijk nu al dat die doelen toch niet haalbaar zullen zijn?

Over het stellen van doelen valt heel wat te zeggen, maar misschien is het wel tijd om die doelstellingen compleet over boord te gooien en iets te doen wat je veel meer kan opleveren.

Benieuwd wat?
Ontdek het in deze blog...

Doelen stellen voor onszelf en voor onze onderneming, dat kennen we allemaal. Het hoort nu eenmaal bij het runnen van een business, toch?
Zoals hierboven al aangehaald, is doelen stellen echter niet zo eenvoudig als dat het lijkt en zijn er verschillende benaderingen voor (zoals bijvoorbeeld gaan voor een succesbeleving of niet).

Wat er ook -en misschien nog wel meer- bij het ondernemen hoort, zijn angsten.
Ik ken geen enkele ondernemer die volledig vrij is van angst, want risico's nemen dat is nu eenmaal ondernemen. Nieuwe dingen uittesten, andere markten verkennen, zien wat er aanslaat, zien wat er faalt, ... en dat betekent heel wat spannende -angstige- momenten.
Bovendien is dat voor heel veel mensen een zeer onnatuurlijk gegeven. Elk biologisch systeem heeft namelijk de drang naar zelfbehoud. We willen veiligheid, we willen comfort, we willen zekerheid.
Jezelf zomaar in “gevaar” brengen is dus niet zo evident.
Angsten beschermen ons, en daar kunnen we maar beter heel dankbaar voor zijn.

Nochtans is er ook een keerzijde aan de angst-medaille: in angst schuilt een groot groeipotentieel.
Want als je andere resultaten wil dan wat je altijd al behaald hebt, zal je andere dingen moeten doen dan wat je altijd al gedaan hebt. In veel gevallen betekent dat dan net door een angst heen breken en het risico toch nemen.

Datgene wat ons het meest afschrikt is dus meestal datgene wat we het meest nodig hebben!

Wanneer je dat bewust inzet, zou je je zorgvuldig opgestelde jaardoelstellingen volledig kunnen laten varen, en kunnen focussen op je angst: 'angstellingen' in plaats van doelstellingen!

 

Maar hoe doorbreek je nu een angst?

Tim Ferris heeft daar een eenvoudig maar diepgaand stappenplannetje voor bedacht:

 1. Begin met voor jezelf duidelijk te benoemen wat op dit moment jouw grootste angst is, en formuleer dat in een 'Wat als...?'-vraag wanneer je die angst toch zou opnemen.
  Bijvoorbeeld: Ik vrees als ondernemer dat ik geen vakantie kan nemen, want dan is er niemand om de boel draaiende te houden en loopt het helemaal mis! → Wat als ik toch vakantie zou nemen?

 2. Begin dan op te lijsten wat er allemaal zou kunnen gebeuren wanneer je toch die stap zet waar je nu het meeste angst voor hebt. Durf daarbij uitgebreid te zijn, en ga voor een lijstje van 10 tot 20 items.
  Bijvoorbeeld: Als ik vakantie neem, verliezen we onze grootste klant.

 3. Zet naast elk item dat je hebt opgesomd een preventieve of verminderende maatregel. Dus iets dat je zou kunnen doen om er voor te zorgen dat het gevreesde effect niet of minder zwaar voorvalt.
  Bijvoorbeeld: Om onze grootste klant niet te verliezen, kan ik duidelijk communiceren dat ik op vakantie ben, en met hem afspraken maken hoe ik hem toch zou kunnen bedienen vanuit het buitenland.

 4. Zet dan naast elke preventieve maatregel een helende actie voor het geval het gevreesde effect toch zou voorvallen.
  Bijvoorbeeld: Als ik zou weten dat we onze grootste klant gaan verliezen, zou ik nu al een nieuwe klant kunnen beginnen zoeken die een zelfde omzet kan vertegenwoordigen.

 5. Som daarna op wat de voordelen zouden kunnen zijn van een poging om je angst te doorbreken, of de voordelen van een gedeeltelijk succesvolle doorbraak van je angst.
  Bijvoorbeeld: Een voordeel van het een kans te geven om toch op vakantie te gaan, zou kunnen zijn om toch eens een paar dagen ontspanning te hebben en nieuwe inspiratie op te doen (zelfs al zou ik toch vervroegd moeten terugkomen, of moet ik op vakantie toch ook nog werken).

 6. Als laatste kun je opsommen wat de kost is van geen actie te nemen om je angst te overwinnen. Welk effect heeft dat dan op jou (emotioneel, fysiek, financieel,...) binnen 6 maanden, binnen 1 jaar, en binnen 3 jaar?
  Bijvoorbeeld: Als ik geen vakantie neem, is de kans groot dat ik binnen 6 maanden zwaar onder de stress zit. De kans bestaat dan dat ik binnen 1 jaar met een burn-out zit en gedwongen wordt om het bedrijf achter me te laten. Als dat allemaal plots gebeurt, zou dat er toe kunnen leiden dat er binnen 3 jaar zelfs geen bedrijf meer is, want we hebben er dan niet op kunnen anticiperen.

 

Stappen 2 tot en met 4 maken het risico heel inzichtelijk, en geven je manieren om er mee om te gaan.
Stap 5 schenkt je de motivatie om het toch eens te overwegen of te proberen.
Stap 6 geeft je inzicht in het feit dat hetzelfde blijven doen dan wat je nu doet misschien nog wel grotere gevolgen heeft dan nu even door de angst heen te bijten.
Vergeet niet, je angsten zijn groeikansen, en zijn meestal wat we het meest nodig hebben!

Als je dus echt grote vooruitgang wil maken in 2018, doe je er misschien goed aan om je jaardoelen even te laten voor wat ze zijn, en vanuit je grootste angst te sturen op echte doorbraken!
Neem je elk kwartaal één angst echt op, dan zul je versteld staan van de effecten die daar uit voort vloeien!

Volg dus de 6 stappen zoals hierboven beschreven, en maak van 2018 een doorbraakjaar door je diepste angsten te elimineren!

En wanneer een van je angsten is om hulp te vragen, weet dan dat ik je hier graag mee help ;-)

 

Auteur: Dennis Fredrickx – The Happiness Factory
Website: www.thehappinessfactory.be
Dennis helpt ambitieuze ondernemers/leiders om meer te bereiken op een eenvoudigere manier.