Hersenspinsels van een start-up #8 - John Lennon


Zo, de kerstdagen hebben we inmiddels weer gehad. En als jullie dit lezen, is ook het nieuwe jaar alweer een feit. Tijd voor een korte terugblik en een vooruitblik.

Rollercoaster
Dat is denk ik wel het meest passende woord voor de afgelopen maanden. In september benaderde Anneke mij met haar – toen nog wat warrige – plan. Maar hoe langer en hoe vaker we er met elkaar over spraken, hoe concreter het idee werd. Maar, eerlijk is eerlijk, door ons groeiende enthousiasme schoten onze acties ook van het ene naar het andere. Ik had soms het gevoel in een achtbaan te zitten, een beetje stuurloos, maar wel met de finish in zicht: het event. Als we terugkijken op de afgelopen maanden, zie ik zeker verbeterpunten. Gelukkig hebben gesprekken met andere ondernemers, zoals Eric en Edwin, ons meer structuur en houvast gegeven. We zijn weer terug naar de basis gegaan. En nu stapje voor stapje vooruit. Meer rust en regelmaat. Het blijken toch weer grootmoeders woorden te zijn die zorgen dat we weer op het juiste spoor zitten.

Plannen voor 2018
Natuurlijk houden we ons event op 7 april 2018. Maar we willen niet dat het daarbij blijft. Daarom denken we nu al na over de vervolgstappen. Nog een event. Of misschien zelfs een heus netwerkplatform. Want dat zou geweldig zijn: een platform waarop schrijvers, uitgevers, redacteuren, vormgevers en drukkers elkaar weten te vinden. En vergeet de schrijfcoaches niet. Maar ook voor de lezers willen we een plek creëren, buiten de gebaande paden van social media.

Veel denkwerk, waar ik soms over pieker
Het vergt veel nadenkwerk over ons verdienmodel. Hoe gaan we zo’n platform vormgeven? Voor wie is dit waardevol? Wat willen we ermee bereiken? Zoals je merkt zijn er nog veel vragen. Vragen waar ik soms best over kan piekeren. Dan denk ik: “Willen mensen wel voor zoiets betalen? Wat verwachten ze er dan van? Wat is reëel?” Maar als ik dan weer met Anneke overleg, merk ik dat ik veel te bescheiden en misschien ook wel onzeker ben. Dat is denk ik ook onze kracht. Anneke kan best commercieel denken. Ik ben meer van de service en de administratie. Contacten leggen achter de schermen. Dat vind ik leuk, de regeldingen zeg maar. Gelukkig voelen we allebei wel aan waar we goed in zijn en hoeven we niet te strijden wie wat gaat doen. Zo verdelen de taken zichzelf. 

Over regeldingen gesproken
We kunnen weer wat afvinken. We hebben een bankrekeningnummer. Eindelijk. Het komt erop neer dat we vanuit mijn bedrijf, Hé Communicatie, ons eerste event gaan organiseren. En daar hoort dus ook een zakelijk rekeningnummer van Hé Communicatie bij. Status: rekening geopend. Nu kunnen we verder met onze site. Want we willen in januari kunnen starten met de online kaartverkoop. Maar daarover horen jullie binnenkort meer.

Sprekers
Inmiddels loopt het ook lekker met de sprekers. Natuurlijk spreken Anneke en ik samen over Get inspired by books en onze persoonlijke verhalen. Daarnaast vertelt Olga Hoekstra iets over haar ervaringen als schrijfster en uitgeefster en komt schrijfster Lydia van Houten vertellen over vormgeving van een boek. Vorige week hebben we zelfs twee spreeksters aangekondigd: Caroline Kuiper en Moon Kager van het blog Mustreads or Not. Zij nemen je mee in de blogwereld, maar vertellen ook iets over hun Minibieb en het Kinderzwerfboekenstation van Caroline. Hoe zetten zij mensen aan tot het lezen van (meer) boeken. Wat is hun rol hierin?

 

Dit zijn nog niet alle sprekers. We hebben nog een naam bevestigd gekregen, maar die wordt in het nieuwe jaar bekend gemaakt. En we hebben nog twee verzoeken uitstaan. We zijn erg benieuwd naar hun reacties. Als die net zo enthousiast zijn als de voorgaande reacties, dan hebben we een paar grote namen uit de boekenwereld op het podium staan. Ik kan daar best zenuwachtig over worden, maar ook trots. We hebben ze toch maar even gevraagd! Of ze nu wel of niet willen komen. Dit is het begin van iets moois. Zo voelt het echt. En tuurlijk, het zal niet allemaal over rozen gaan. Geen enkele weg leidt vlekkeloos en gemakkelijk naar de top. Het is hard werken. En wij zijn bereid dat te doen. Wij delen deze droom. Zodat ‘ie realiteit wordt.

 

Anneke Kleine Staarman komt uit Haarlem en is schrijfster van de roman De herkansing, die ze in eigen beheer heeft uitgegeven. Ze is momenteel bezig met haar tweede roman.

Heleen Engwerda komt uit Leeuwarden en heeft een eigen bedrijf, Hé Communicatie. Haar passie voor boeken uit zich niet alleen in haar werk, maar ook op haar boekenblog Boekenrupsjenooitgenoeg.

Samen starten ze nu met Get inspired by booksElke week doen ze een boekje open over hun ervaringen als start-up. Waar lopen ze tegenaan, welke fouten maken ze en wat moet er allemaal geregeld worden?