Hersenspinsels van een start-up #21 - Laatste blog voor event!


Ik schrijf dit blog deze week vanuit het prachtige Frankrijk, waar ik zeer regelmatig vertoef met mijn Franse partner en onze kindjes. Ook de Paasdagen wilden we even genieten van wat meer ruimte, wat minder mensen en daardoor voor ons wat minder stress. En dat terwijl we nog maar 5 (!) dagen af zitten van ons event. Nu ik dat schrijf, realiseer ik me inderdaad dat een vreemd fenomeen (voor mij tenminste) zich de laatste week heeft ontwikkeld. Heleen en ik hebben nu vrijwel dagelijks contact, we zetten de laatste puntjes op de i en kunnen nu concluderen dat we (eindelijk) de boel een beetje onder controle hebben.

De onzekerheid heeft plaatsgemaakt voor een ijzersterke planning
Daarmee omschrijf ik bovenstaand fenomeen waarschijnlijk het beste. Had je me een paar weken geleden nog gevraagd hoe de voorbereidingen ervoor stonden, dan had ik, zeker nu ik terug kan kijken en dus extra eerlijk mag zijn, gezegd dat ik het allemaal nogal overweldigend vind. Met iedere stap die we hebben gezet sinds ik met Heleen dit prachtige idee ging vormgeven, deden we een deur open naar iets anders. Iets groters. Niet 10, maar 50 deelnemers moesten het worden. Waarom? Geen idee, maar het moest. Niet 1 keer per week moesten we een bericht op onze Facebook pagina plaatsen, maar 2 keer. Waarom? Ik begon me in te lezen over succesvol ondernemen op het internet en realiseerde me dat we het gehele stuk proactieve promotie nog niet eens gedeeltelijk uitvoerden.

Waarom doe je wat je doet? Probeer die persoonlijke doelstelling om te zetten in omzet 
Het zal je niet verbazen dat we dat stuk totaal hebben overgeslagen. Terugkijkend hebben we met name paniekpolitiek bedreven. Wat een fantastische leerschool. Niet alleen voor ons project, dat we constant moeten toetsen op levensvatbaarheid en haalbaarheid, maar ook omdat we leren met elkaar te werken. Om op elkaar te bouwen.

Maar wat is dat fenomeen dan wel?
Zoals ik al schreef, het heeft te maken met die ijzersterke planning. En het heilige woord: acceptatie. Mijn onzekerheid heeft plaatsgemaakt voor doeltreffendheid. Sinds een paar weken werken we onze ‘to-do-lijst’ keurig af. We verdelen de taken en komen onze afspraken na. We praten regelmatig over het leven na ons boekevent, maar realiseren ons meer dan ooit dat we de dingen op z’n beloop moeten laten. Omdat we er dan beter achter komen wat we precies in de markt willen zetten. Ik accepteer daarmee dat er nog tigduizend dingen zijn die we beter hadden kunnen doen, om nog meer mensen aan te trekken, om nog meer op te vallen, om nog meer… Stop. Het is goed zoals het nu is. Nee, het is meer dan dat. Voor een eerste event ben ik dik tevreden. We hebben een prachtige opkomst en een sterk programma.

En dus… Nog even een ijzersterke pitch naar jullie, ons publiek. Jullie hebben dit blog de afgelopen maanden gelezen. Ons zien aanklooien met baby’s, slecht weer, dromen, ongeduld. In een paar maanden tijd is het ons gelukt: twee meiden die elkaar nog niet eens kenden, die een boekevent in de markt zetten. Kom ook! Tijdens het event hoor je persoonlijke, inspirerende verhalen van schrijvers die dit jaar verder gaan doorbreken bij gerenommeerde uitgeverijen. We staan er met Bestel mijn boek, Schrijven Online, Hebban, uitgeverij Tinteling Romance, uitgeverij Dutch Venture Publishing en journaliste en schrijfster Maria Genova.

Speciaal voor jullie heeft Open Coffee een speciale korting! Vul bij je bestelling de code opencoffee in en krijg korting op toegangskaarten: bestel snel je ticket!

Anneke Kleine Staarman komt uit Haarlem en is schrijfster van de roman De herkansing, die ze in eigen beheer heeft uitgegeven. Ze is momenteel bezig met haar tweede roman.

Heleen Engwerda komt uit Leeuwarden en heeft een eigen bedrijf, Hé Communicatie. Haar passie voor boeken uit zich niet alleen in haar werk, maar ook op haar boekenblog Boekenrupsjenooitgenoeg.

Samen starten ze nu met Get inspired by booksElke week doen ze een boekje open over hun ervaringen als start-up. Waar lopen ze tegenaan, welke fouten maken ze en wat moet er allemaal geregeld worden?