Hersenspinsels van een start-up #18 - Meer promotie


Anneke heeft vorige week flyers verspreid in Rotterdam, ik ga deze week in Leeuwarden de boekhandel en bibliotheek voorzien van flyers. Een beetje uit de richting misschien, maar goed, wel het juiste publiek.

De griepepidemie heeft ook bij Anneke thuis toegeslagen
Een paar weken geleden kwakkelden ze allemaal al wat, maar deze week zijn de jongsten dan echt geveld. Brengt veel drukte en zorgen met zich mee, want ja, die kleintjes zijn dan nog zo hulpeloos. Gelukkig weet je dat het een keer overgaat, maar als je er middenin zit, zie je dat soms niet meer.

Ik voelde de deadlines in mijn nek hijgen
Gelukkig had ik thuis niet met griep te kampen, maar wel met deadlines die gevaarlijk dicht in mijn nek gingen hijgden. Gelukkig heb ik een aantal kunnen uitstellen, waardoor ik de rest gelukkig heb gehaald. Maar fijn is anders. Het is toch even wennen om je ritme te vinden als je alleen thuis bent met de kinderen. Ineens moet ik, naast mijn werk, op tijd koken, de was doen en dat soort dingen. Vaak neem ik me voor om dan ’s avonds nog even aan het werk te gaan, maar ik merk ook dat ik later in de week helemaal op ben. Net als de kinderen. En dan geef ik er maar aan toe en kruip ik lekker op de bank voor de tv of met een boek in bed. Gelukkig is het maar tijdelijk.

Netwerken is belangrijk
Hoe druk ik het ook heb (of mezelf misschien wel maak), ik maak nog wel tijd voor leuke dingen. Zo ben ik afgelopen zaterdag de hele dag vrijwilliger geweest in de stand van Godijn Publishing op Vrouw! Beurs in Leeuwarden. De kinderen lekker uit logeren, terwijl ik me de hele dag omringd heb met schrijfsters en uitgeefsters. Een stukje hemel op aarde voor mij als echte boeknerd! Maar ik heb ook goede gesprekken gehad met de aanwezige uitgeefsters, wat weer verhelderend is voor onze aanpak met Get inspired by books.

We gaan niet meer inzetten op standverhuur
Zo, dat is er uit. Ik kwam na mijn inspirerende gesprek tot de conclusie dat er geen enkele uitgeverij is die € 100 neertelt voor een stand. Niet als ze niet weten hoe groot het publiek zal zijn en wat het ze kan opleveren. Kan ik me ook wel weer iets bij voorstellen. Gelukkig hebben we een aantal stands “verhuurd” in ruil voor afname van 2 kaarten die ze kunnen verloten onder hun volgers. Zo halen we weer wat bezoekers binnen en krijgen we toch de stands gevuld. En zo gaan we gestaag door. Die 50 bezoekers zijn nog steeds ons doel. We gaan voor de eindsprint deze maand en tellen langzaam af naar 7 april!

Anneke Kleine Staarman komt uit Haarlem en is schrijfster van de roman De herkansing, die ze in eigen beheer heeft uitgegeven. Ze is momenteel bezig met haar tweede roman.

Heleen Engwerda komt uit Leeuwarden en heeft een eigen bedrijf, Hé Communicatie. Haar passie voor boeken uit zich niet alleen in haar werk, maar ook op haar boekenblog Boekenrupsjenooitgenoeg.

Samen starten ze nu met Get inspired by books. Elke week doen ze een boekje open over hun ervaringen als start-up. Waar lopen ze tegenaan, welke fouten maken ze en wat moet er allemaal geregeld worden?