Hersenspinsels van een start-up #14 - Concurrentie van de marathon


 

Kleine tegenslag vorige week dus wat betreft de zaalhuur. Maar aan de andere kant ook het goede nieuws dat de reiskosten voor de sprekers wel vergoed worden. Ach ja, als het hierbij blijft…

‘De bistro is zo flexibel als een stuk hout’
Met deze mededeling viel Anneke met de deur in huis toen we overleg hadden. Wat blijkt? Omdat ons event in het drukste weekend van het jaar valt (blijkbaar wordt de Marathon van Rotterdam op 8 april gelopen), wil de bistro niet onderhandelen over de tarieven. Dat is even slikken, want zij rekenen € 3,50 voor 3 warme bittergarnituurhapjes. Dat vind ik nogal wat. Dan kan ik beter zelf de frituurpan meenemen. Daarom heeft Anneke geprobeerd om daarover te onderhandelen. Het enige alternatief dat ze bieden is dat we voor andere hapjes kiezen. We hebben de nieuwe tarievenlijst gekregen en de keuze is snel gemaakt: we gaan voor nootjes, kaasstengels en tortilla dips. Stuk voordeliger, je hebt er meer aan en zo compenseren we de tegenvaller van de zaalhuur toch nog een beetje. Wij zijn tevreden. Zo worden steeds meer details ingevuld.

Intussen zijn de eerste kaarten verkocht!
We springen een gat in de lucht, want er zijn inmiddels meer dan 10 kaarten verkocht. En dat aantal zien wij nu dagelijks stijgen. En dat zonder veel promotie. Want die promotie, dat is nog even een dingetje. Daar moeten we onze weg echt in zien te vinden. Maar daar gaan we komende week toch echt mee bezig. Want inderdaad, we zouden afgelopen woensdag overleg hebben over het marketingplan, maar door onverwachte omstandigheden konden zowel Olga als ik niet en dus ligt er nog steeds geen concreet plan.

We hebben een mooie flyer!
Wat er wel is gedaan: Anneke heeft afgelopen week voor mooie flyers gezorgd, die ze ook op een ladiesnight bij Pathé heeft uitgedeeld. Onder alle dames die een flyer meegenomen hebben, gaat ze een toegangskaart verloten. Verder zal Anneke de flyers binnenkort verspreiden in Rotterdam.

 

Promotie via Bestel Mijn Boek
Drukkerij Bestel Mijn Boek helpt ons ook met promotie. Zij verloten een aantal kaarten onder hun nieuwsbrieflezers. Daarnaast hebben zij ook speciaal een flyer ontworpen voor ons event; deze flyer wordt de komende tijd bij elke bestelling meegeleverd. Erg leuk, want dat is natuurlijk precies de doelgroep die we zoeken. Zij zullen ook met een stand tijdens ons event staan, dus als je selfpubber bent, kun je altijd bij hen informeren wat ze voor je kunnen betekenen. Zij drukken namelijk vaker boeken voor selfpubbers.

Zorgen over de kosten
Soms schiet Anneke in de stress over de ticketverkoop of de kosten, maar dan relativeer ik het weer. We hebben echt nog tijd zat. Maar ook ik lig soms wakker van de onverwachte kosten waar we nu tegenaan lopen. Maar schuiven met de tijd en locatie is geen optie meer. Dan verliezen we onze geloofwaardigheid. En als ik dan de begroting met de huidige stand van zaken invul, dan komt het nog steeds goed. We worden er echt niet rijk van; we zijn al blij als we quitte spelen. Maar we leren hier zoveel van.

Al met al zijn we best tevreden
Ook al blijkt dat we veel dingen niet goed geregeld hadden of over veel dingen niet nagedacht hadden, toch komt alles elke keer weer goed. En als we die kaarten niet op tijd verkopen? Dan hebben we toch een heel intiem event. Met waardevolle sprekers en leuke stands. En dan zijn we een ervaring rijker en een illusie armer waarschijnlijk. Maar ik blijf positief: stiekem hoop ik dat zodra we meer promotie doen, dat er zoveel kaarten verkocht worden, dat we toch het bibliotheektheater kunnen afhuren. Dat is mijn droom. Daar ga ik mijn best voor doen. Ik hou de spreuk van vorige week in mijn achterhoofd: meerdere wegen leiden naar dromen!

 

Anneke Kleine Staarman komt uit Haarlem en is schrijfster van de roman De herkansing, die ze in eigen beheer heeft uitgegeven. Ze is momenteel bezig met haar tweede roman.

Heleen Engwerda komt uit Leeuwarden en heeft een eigen bedrijf, Hé Communicatie. Haar passie voor boeken uit zich niet alleen in haar werk, maar ook op haar boekenblog Boekenrupsjenooitgenoeg.

Samen starten ze nu met Get inspired by books. Elke week doen ze een boekje open over hun ervaringen als start-up. Waar lopen ze tegenaan, welke fouten maken ze en wat moet er allemaal geregeld worden?