Hersenspinsels van een start-up #12 - De website is online!


Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, zoals je vorige week al kon lezen. Het kostte behoorlijk wat stress en leverde een niet-werkend e-mailadres op (wat bijna weer opgelost is), maar het resultaat mag er zijn: onze site, www.getinspiredbybooks.nl

Dubbel feest
Zo, het is gelukt. Eindelijk. De site is er. Hij staat live! Op mijn verjaardag, 25 januari, konden we dan eindelijk onze website groots aankondigen. Dubbel feest dus. Onze sprekers hebben het bericht ook massaal gedeeld en dat zullen we de komende tijd ook blijven doen met z’n allen. Alles om bezoekers naar Rotterdam te krijgen. Maar dat moet vast wel lukken met ons volle, maar prachtige programma.

Alle sprekers zijn bekend
Ook al zijn ze nog niet allemaal aangekondigd met een filmpje op onze facebookpagina, inmiddels staan alle sprekers al wel op de site en is het dus geen geheim meer. Waar Anneke en ik vorige week spontaan een rondedans van deden was de mail van Maria Genova. Zij vond ons initiatief zo sympathiek, dat ze hier graag aan wilde meewerken! Ze bood ook spontaan aan om een workshop van een uur te geven, over de 13 fouten die je als beginnende schrijver kunt voorkomen en hoe je een goede uitgever vindt. Erg interessant en leerzaam voor onze doelgroep dus.

Maar zij is natuurlijk niet de enige
Naast Maria Genova komen ook Jen Minkman, Olga Hoekstra, Lydia van Houten, Wendy Brokers-Van den Ham en Moon en Caroline van Mustreads or not ons iets vertellen over de magische boekenwereld. En dat is nog niet alles: we organiseren in de pauze en na afloop een heuse (boeken)markt, waar o.a. de schrijvers en uitgevers hun boeken verkopen, er manscriptbegeleiding en een drukker aanwezig zijn en nog veel meer. Het uitgelezen moment ook om contacten te leggen, vragen te stellen en te genieten van een hapje en een drankje.

Genoeg over de inhoud van ons event
Dat kunnen jullie online ook allemaal wel lezen. Afgelopen week was voor mij even flink aanpoten. Ik was dan ook blij dat Anneke de site voor haar rekening had genomen. Omdat ik donderdag jarig was, had ik mijn lopende opdrachten al over de andere dagen verspreid. Er kon niet zo veel meer bij. Maar ja, als je vaste opdrachtgever dan vraagt of je nog ‘even’ 5 vacatureteksten kunt herschrijven, dan zeg je geen nee natuurlijk. Daar is het ook veel te leuk voor. Gevolg was dat ik ineens niet alleen overdag vol zat, maar ook nog een avond moest doorwerken. En ik had uitgerekend dat ik donderdagochtend toch nog 1,5 uur aan het werk kon, voordat de eerste visite kwam. Ik had dus nog een beetje uitloop als het nodig mocht zijn…

Werken op je verjaardag
Tja, als je dat al gaat bedenken, weet je al genoeg: dan ga je die tijd ook gebruiken. Vooral ook omdat de andere 2 avonden voor mijn verjaardag al volgepland stonden met een lesje yin yoga en een ouderavond over digitale opvoeding. Maar dat ik het niet zo leuk vond dat ik op mijn verjaardag moest werken, woog niet op tegen de voldoening die ik daarna voelde. De vacatureteksten waren netjes herschreven en de promotie van onze site had ik geregeld. Mooier kon ik mijn verjaardag niet beginnen.

Hoe ik mijn verjaardag vierde
Het fijne van ouder worden is dat je je niet meer zo druk maakt wie er allemaal langskomen. Ik niet meer tenminste, zeker niet sinds ik kinderen heb. Ik vier mijn verjaardag al een paar jaar op de dag zelf. Ik weet dat mensen doordeweeks vaak moeten werken, maar dat betekent automatisch ook dat je niet in één keer de hele keet vol hebt zitten. Wat weer heel fijn is, omdat je eindelijk zelf weer eens met je visite kunt praten in plaats van dat je alleen maar in de bediening zit. Gevolg is dat je wel wat vaker verspreid visite krijgt, maar ach, als dat alles is… En hoe leuk was het donderdag. In de ochtend waren mijn schoonouders en schoonzusje met haar kleine man er en in de middag kwamen mijn ouders en een vriendin. Lekker rustig en mooi verspreid. Maar wat een leuke verrassing dat mijn oom ineens onverwacht voor de deur stond. Hij was in de buurt en bedacht dat hij dan ook wel even langs kon rijden om me te feliciteren. Fantastisch toch!

En toen kwam de postbode
Je herkent het waarschijnlijk wel: sinds je de kinderjaren ontgroeid bent, ontvang je steeds minder post met je verjaardag. Ik kreeg de afgelopen jaren vaak hooguit 1, soms 2 kaarten. En dan heb ik de cadeaubon die ik elk jaar van ICI Paris ontvang voor mijn verjaardag er al bij geteld... Dit jaar waren er 4 kaarten, zonder reclame. De mooiste vond ik nog wel van mijn beste vriend. Ik ken hem al sinds de middelbare school en we zijn elkaar nooit uit het oog verloren, ook al wonen we allebei aan een kant van het land: ik in Leeuwarden en hij in Den Bosch. Eerlijk gezegd was dit de eerste keer dat ik een kaart van hem kreeg. Meestal is hij rond mijn verjaardag wel een weekend in Friesland en hebben we al ruim van tevoren afgesproken dat hij dan langskomt. Dit keer niet, maar wauw, wat doet een kaart dan veel. Ik geloof dat ik toch maar eens wat attenter moet worden met kaarten sturen.

Ik heb me in tijden niet zo jarig gevoeld
En al die facebookberichten van vrienden, maar ook in een van de boekengroepen op facebook. Fantastisch! Ik kreeg ineens honderden felicitaties, zelfs van wildvreemden. Maar dat maakte me niet uit. Ze hadden wel de moeite genomen om een berichtje te typen, ook al kennen ze me niet. Wat een warm gevoel geeft dat; ik heb in tijden niet zo’n fijne verjaardag gehad. Hier kan ik wel weer even op teren. Een fijne opsteker in persoonlijk wat roerige tijden.

 

Anneke Kleine Staarman komt uit Haarlem en is schrijfster van de roman De herkansing, die ze in eigen beheer heeft uitgegeven. Ze is momenteel bezig met haar tweede roman.

Heleen Engwerda komt uit Leeuwarden en heeft een eigen bedrijf, Hé Communicatie. Haar passie voor boeken uit zich niet alleen in haar werk, maar ook op haar boekenblog Boekenrupsjenooitgenoeg.

Samen starten ze nu met Get inspired by books. Elke week doen ze een boekje open over hun ervaringen als start-up. Waar lopen ze tegenaan, welke fouten maken ze en wat moet er allemaal geregeld worden?