Hersenspinsels van een start-up #10 - Een eigen website


Vorige week bleek dus dat we de vakantieperiode een beetje verkeerd ingeschat hadden. Daardoor moet er nu nog wel van alles gebeuren. En dat naast een eigen zaak (voor Anneke: een parttime baan), het gezin, de kinderen, sport, hobby’s etc.

We komen weer in het ritme
De kerstvakantie is afgelopen, de eerste schoolweek is inmiddels ook weer voorbij. Lang leve het ritme en de regelmaat. Dat betekent voor mij deze week het schrijven van het blog en het contacteren van sprekers. Want een groot deel van het programma staat al vast, maar de laatste sprekers willen we ook nog even vastleggen. Helaas bleek dat er niemand van Ambo|Anthos kan komen spreken, omdat ze op 7 april al in Londen zijn voor de London Book Fair, die in de week erop plaatsvindt. Dat was even een tegenvaller, maar wij zijn natuurlijk niet voor één gat te vangen. We zoeken en vragen gewoon verder. We willen namelijk voor een leuk en afwisselend programma zorgen, waar onze bezoekers echt iets aan hebben en waardoor ze geïnspireerd weer naar huis gaan.

Een website maken blijkt moeilijker dan gedacht…
Afgelopen week zou ik met de website bezig. Ik zou een template kiezen en daar alvast wat teksten in plaatsen, zodat we alleen nog maar hoefden te finetunen. Zou… Want door omstandigheden binnen mijn gezin liep mijn werk een beetje in de soep. De concentratie was ver te zoeken. En daar kwam nog even de verjaardag van mijn zoontje bij. Dus ook die drukte kreeg ik erbij.

Op het moment dat ik ging zitten voor onze website bleek ik compleet leeg; ik kon zelfs niet meer een geschikte template kiezen. Had ik er ein-de-lijk één gekozen, zat ik te ruziën met de tekstblokken, foto’s en filmpjes op de site. Uiteindelijk heb ik dinsdag de handdoek in de ring gegooid en Anneke gevraagd of zij er nog naar wilde kijken, omdat ik niks meer uit handen kreeg. Anneke heeft woensdag flink haar best gedaan en ik was eigenlijk best wel tevreden met haar eerste opzet. Tekstueel nog wat dingen aangepast, foto’s van ons toegevoegd. Voor nu zouden we live kunnen gaan…

 

“Mais non!”
Dat was wat Jordan, de verloofde van Anneke, tegen haar zei. “Zo kunnen jullie niet live gaan! Dit is niet goed. Ik ga jullie helpen.” Onze redder in nood (ook nog eens zeer deskundig op het gebied van websites) is nu samen met Anneke bezig om een compleet nieuwe website te maken. Waar we makkelijk zelf mee overweg kunnen en die er professioneel uitziet. En hopelijk ook waarmee we online tickets voor het event kunnen verkopen. Een last valt van mijn schouders. Ik hoef me even niet druk te maken over het websiteontwerp. Ik kan al zo slecht kiezen. Ik focus me straks wel op de tekst als het raamwerk af is, dat is toch echt meer mijn ding.

Overleg met Olga
Ook onze videobelmomenten met Olga Hoekstra zijn weer begonnen. Wij zijn zo verschrikkelijk blij met de kennis en het netwerk van Olga! Zo heeft zij ervoor gezorgd dat we in Bibliotheek Rotterdam terecht kunnen en heeft zij ons ook nog een paar leuke tips voor sprekers gegeven. Wat ook heel waardevol is, is dat zij precies weet hoe het met persaccreditaties zit, hoe je het beste een paar kaarten kunt verloten/uitdelen en hoe je een persbericht verstuurt. Gelukkig heb ik met persberichten zelf ook al wat ervaring, maar voor zo’n event vind ik het toch wel weer wat spannend.

Onzeker
Meestal heb ik het grootste vertrouwen in ons event en ons concept, maar zo heel af en toe, als er wat kleine dingen tegenzitten (of eigenlijk niet willen zoals ik het wil) slaat de twijfel toe. Wat als er nou niemand komt of als onze bezoekers de sprekers of onderwerpen niet leuk genoeg vinden? Wat dan? Tja, die apen en beren op de weg zitten wel een beetje in mijn aard geloof ik. De controlfreak in mij kan dan helemaal panisch worden van de doemscenario’s die in mijn hoofd een plek opeisen op dit soort momenten. Gelukkig is er dan Anneke, die dan weer heerlijk kan relativeren. En ook Olga, die een rotsvast vertrouwen in ons event heeft. Ik ben blij met zulke mensen om me heen. Ik leer langzaamaan los te laten. Stukje bij beetje. Tuurlijk doe ik soms een stapje terug, om vervolgens weer grote stappen vooruit te doen in het loslaatproces. En als Anneke er eens doorheen zit, pep ik haar weer op. Samen zijn we een heel goed team!

Anneke Kleine Staarman komt uit Haarlem en is schrijfster van de roman De herkansing, die ze in eigen beheer heeft uitgegeven. Ze is momenteel bezig met haar tweede roman.

Heleen Engwerda komt uit Leeuwarden en heeft een eigen bedrijf, Hé Communicatie. Haar passie voor boeken uit zich niet alleen in haar werk, maar ook op haar boekenblog Boekenrupsjenooitgenoeg.

Samen starten ze nu met Get inspired by books. Elke week doen ze een boekje open over hun ervaringen als start-up. Waar lopen ze tegenaan, welke fouten maken ze en wat moet er allemaal geregeld worden?