Hersenspinsels van een start-up #1


Ruim 3 weken nadat onze Facebook-pagina Get inspired online is gegaan, zit ik hier aan mijn eerste blog. Nog nooit eerder gedaan. Nooit. Maar goed, ons boekevent vindt al over 12 weken plaats. Reden dus om mijn aandacht erbij te houden. Zoals Heleen al zei: ‘Ach, als een ander het kan, kan jij het toch zeker ook?’ En dus begin ik te schrijven.

Even terug in de tijd
Een paar maanden geleden, terwijl ik liefdevol over het wiegje van mijn pasgeboren zoontje keek, wist ik het zeker: ik wilde mijn loopbaan als auteur meer leven in blazen. Immers, toen ik mijn boek vorig jaar uitgaf, had ik niet echt gedacht aan het hele promotietraject. En dat kon wel een impuls gebruiken. Maar hoe pak ik dat aan?

‘Je moet mensen inspireren.’
Zei mijn verloofde ‘s avonds heel wijs. Inspireren? Ik? Wat had ik nou in vredesnaam dat een ander zou kunnen motiveren? Ik wuifde het lachend weg, maar dacht er vervolgens de hele avond aan. Zelfs tijdens de nachtfles rond een uurtje of 4, piekerde ik er nog over.

Zou ik… of toch niet?
Tegen de tijd dat het zeven uur was en ik slaapdronken ontbijt voor de oudste maakte, wist ik het zeker. Het moest een event worden. Een boekevent. Inspireren en netwerken. En dat inspireren hoefde ik toch niet alleen te doen?

Ik wilde wel een klik voelen om samen te kunnen werken
Ik mailde Heleen. Het enige contact dat wij ooit hadden, verliep via het internet. Zij had mijn roman gerecenseerd en ik voelde direct een klik met haar.

Ze zei direct ‘ja
Voortvarend gingen we van start: op Facebook plaatsten we een oproep in verschillende lezers- en schrijversgroepen. Want ja: op welke dag van de week houd je zo’n event? En zitten mensen er überhaupt wel op te wachten? Vanuit alle kanten werd enthousiast gereageerd. Nu moesten we doorpakken. En dus zaten we amper twee weken later samen aan de thee. Met koekjes. Veel koekjes. En natuurlijk chocolade. We maakten plannen. En foto’s.

‘We moeten nu echt een naam hebben.’
Je moet natuurlijk wel herkenbaar zijn. Mensen moeten elkaar kunnen vertellen waar ze naartoe gaan. Dus bedachten we de naam voor ons event: ‘Get inspired… by the magic world of books’, kortweg ‘Get inspired’. Want zeg nou zelf, is dat niet wat we allemaal graag willen? Zo moeilijk kon dat allemaal niet zijn. Vervolgens maakten we onze Facebook-pagina aan en nodigden we al onze vrienden uit.

En maakten we deze hilarische video, die ons concept in een ruime minuut uitlegt:

https://www.youtube.com/watch?v=OB9nXuTDV0Y&t=3s

Het eerste zaadje is geplant…
Zo, de eerste stap was gezet. Nu de rest nog. Want voor zo’n event heb je sprekers nodig, mensen met verstand van zaken, maar ook mensen die vanuit hun passie een persoonlijk verhaal kunnen vertellen. Maar om te beginnen een datum en een locatie. Maar daarover volgende week meer…

 

 

 

Anneke Kleine Staarman komt uit Haarlem en is schrijfster van de roman De herkansing, die ze in eigen beheer heeft uitgegeven. Ze is momenteel bezig met haar tweede roman. 

Heleen Engwerda komt uit Leeuwarden en heeft een eigen bedrijf, Hé Communicatie. Haar passie voor boeken uit zich niet alleen in haar werk, maar ook op haar boekenblog Boekenrupsjenooitgenoeg. 

Samen starten ze nu met Get inspired by books. Elke week doen ze een boekje open over hun ervaringen als start-up. Waar lopen ze tegenaan, welke fouten maken ze en wat moet er allemaal geregeld worden?