Fouten maken moet


Door: Jolanda Damsma

Als mens (ondernemer) maak je fouten. Fouten maken moet! Je kent vast de veel besproken quotes wel:

“Fouten zijn kansen om iets te leren”
“Fouten maken, hiervan leren, opnieuw doen en jezelf verbeteren. Daar gaat het om in het leven:
“Het schijnt dat mensen die fouten maken ook veel creatiever zijn”
“We denken vaak dat we al iets moeten kunnen voordat we het mogen proberen”
“Ik heb niet gefaald, ik heb juist manieren gevonden die niet werken”
“Fouten zijn het bewijs dat je tenminste iets aan het proberen bent” 

Deze quotes helpen mij in het accepteren en omarmen van mijn fouten. In december kijk ik graag even over mijn schouder naar het afgelopen jaar. Wat waren mijn plannen en wat is er van terecht gekomen? Wat is er gelukt, wat niet en waarom niet?

5 jaar LandJeTekst

Dit jaar bestond LandJeTekst 5 jaar. 5 jaar!! Wow wat een feest was dat. Ik had mijn feestjaar helemaal vol gezet met nieuwe activiteiten.

- Een extra website Webtekstfabriek
- Een nieuwe website voor LandJeTekst
- Mezelf ontwikkelen op Coachingsgebied
- Een onlinetraining maken om ondernemers op weg te helpen
- Een feestje omdat 5 jaar nu eenmaal om een feestje vraagt
- Een Werkvakantie om ondernemers mee te nemen naar Spanje
- Het uitgeven van mijn boek (privé dingetje)
- Webinar uitproberen 

Best wel wat uitdagingen. Ik wist dat al die activiteiten geld zouden kosten en er geen financiële geen groei zou zijn dit jaar. Investeren kost nou eenmaal tijd en geld. Daar had ik wat voor opzij gezet. En toch viel het tegen.

Respect voor mijn klanten
Ik heb extra respect gekregen voor mijn klanten. Ik zeg altijd tegen mijn klanten durf te kiezen! Maar nu moest ik het zelf doen. En echt goed is dat nog niet gelukt. Het maken van een nieuwe website koste me meer tijd dan ik had ingeschat. De werkvakantie heb ik verkeerd in de markt gezet en het boek geeft meer vragen dan antwoorden. Waar was mijn focus?!

Missen van focus
Ik had een planning gemaakt en een mooie strakke tijdlijn daarnaast gelegd. Veel daarvan is toch wél gerealiseerd. Maar alleen niet zoals ik had gewild. Want ook al is alles klaar voor gebruik, de winst laat nog op zich wachten. Logisch, want ik had zoveel op de planning staan om te maken, dat het bijna onmogelijk is om de nieuwe producten ook nog goed in de markt te zetten. Marketing heeft nu eenmaal tijd en aandacht nodig.

Mild naar jezelf zijn
Ook al is het goed om te zien wat er allemaal niet goed is gegaan. Ik vind ook dat ik wel mild naar mezelf mag zijn. Er is namelijk ook veel wél goed gegaan!

-  www.webtekstfabriek.nl is een feit
-  www.landjetekst.nl is vernieuwd
-  Ik heb een cursus NLP-practitioner gevolgd
-  Ik heb een heel leuk feestje gehad om 5 jaar LandJeTekst te vieren
- Het is gelukt om een Werkvakantie in Spanje te organiseren ook al vertrokken we niet door te weinig deelnemers. Maar de eerste stappen voor komend jaar zijn al wel gezet. Dit geef ik niet op
- Ik heb mijn eerste Webinar gegeven
-  LandJeTekst is verhuisd naar een heel mooi modern pand
- Mijn onlinetraining is klaar, te koop en ik ben er vreselijk trots op.

Al met al geen slecht jaar. Gewoon veel te vol! Mijn hoofd loopt alweer over met nieuwe ideeën maar het lijkt mij slimmer om de activiteiten van dit jaar uit te bouwen. En stiekem is dat ook wel jammer. Want het is zo leuk om met nieuwe ideeën aan de haal te gaan. Hoe doe jij dat?

Nieuw jaar, nieuw jaarplan
Elk jaar geef ik mezelf een paar dagen de tijd om alles wat in mijn hoofd zit te structureren en daarin keuzes te maken. Ik maak dan een jaarplan met mijn ideeën die ik vastleg in een planning voor het komende jaar. Wanneer ga ik wat doen en waarom? Wat wil ik daarmee bereiken en welke stappen moet ik dan wanneer zetten? De ideeën die ik dit jaar niet ga uitwerken zet ik op een aparte lijst voor als ik een keer geen ideeën heb ;)

Dit jaar ga ik naar mijn favoriete Domburg om structuur aan te brengen van alles wat er in mijn hoofd afspeelt. Door de wandelingen aan het strand kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten en door de structureren en te plannen maak ik mijn hoofd leeg. Ik heb het nodig om daarvoor even los te komen van de dagelijkse gang van zaken. En Domburg, zee, strand en een lekker soepje in een strandtent gaat mij daarbij helpen.

Mijn plan is om dan terug te komen en precies te weten wat ik moet doen en wanneer.

Hoe doe jij dat?
Hoe was jouw jaar? Hoe ga jij om met jouw plannen? Hoe is je planning geweest? En is er iets van uitgekomen? Hoe start jij het nieuwe jaar?

Zelf presteer ik niet veel zonder planning. Ik ga dan een beetje zwabberen en pak alleen de krenten uit de pap. Maar soms is een beetje buffelen gewoon nodig om vooruit te komen.

Ik vind het niet alleen belangrijk om een jaarplanning te hebben maar ook om een Contentplan te maken.

Om je bedrijf te laten groeien is het belangrijk dat je doelgroep weet dat je er bent! Content maken en zenden is dé manier om zichtbaar te zijn en te werken aan je Expertstatus.

Wat kan ik doen voor jou?
Ik wil je helpen om een goede Contentplanning te maken. Wat ga je dit jaar doen? Welke content heb je daarvoor nodig? Welke onderwerpen wil je bespreken en wanneer is de beste manier om dat te doen? Welke social media zet je daarvoor in?

Wil je hiermee aan de slag? Kijk dan eens op https://landjetekst.nl/workshop-content-plannen/

Auteur: Jolanda Damsma
Bedrijf: LandJeTekst