Alleen of toch samen ? (Math Fooij)


 

 

 

De ene dag werk je nog bij je baas, de volgende dag is het afgelopen.
Sta je op straat.
Mag je zelf gaan uitzoeken wat je tot aan je pensionering gaat doen.

En dat is best moeilijk. Je komt immers uit een omgeving waar je onderdeel bent van een geheel. Waar je moet samenwerken met anderen. Nu mag je zelf de koers bepalen. En die koers heeft in eerste instantie alles te maken met je verleden. De manier waarop je bent ontslagen. En de ervaringen die je hebt opgedaan met je baas en je collega’s. Al datgene wat jouw niet aanstond kun je nu veranderen. Als ZZP’er.

Grofweg zijn er drie soorten ZZP’ers. Ten eerste zijn er de volgers. Zij zijn gewend aan hun 8 tot 5 ritme en willen het liefst vandaag nog terug naar hun oude baan. Ze nemen alles in koop. Zelfs het negatieve. Ze zijn niet ondernemend, laat staan ondernemer. Zij voelen zich gevangen in een keurslijf dat niet bij hun past.

Dan zijn er de eenlingen. Mensen die de afkorting ZZP letterlijk nemen. Mensen die zelfstandig en dus ook zonder personeel hun ding willen doen. Die absoluut nooit meer willen terugkeren naar hun oude (kantoor)baan. Mensen in beroepen waarbij de interactie met derden niet bepalend is voor het realiseren van hun product.

Tenslotte zijn er de bruggenbouwers. Mensen die hun ZZP-schap zien als een mogelijkheid om hun kennis en kunde in te zetten vóór anderen maar ook mét anderen. Ondernemende mensen met ondernemersbloed in de aderen die willen groeien. Die de uitspraak ‘samenwerken is het nieuwe vermenigvuldigen’ van harte omarmen en daar ook hun tijd en energie in willen steken.

De ZZP’er, in welke hoedanigheid dan ook, zal zelf een keuze moeten maken. Wil hij als zelfstandige aan de slag of ziet hij toch meer heil in samenwerken met gelijkgestemden. Links om of rechts om, belangrijk in deze is dat het een gefundeerde beslissing wordt. Een beslissing die niet wordt genomen omdat het wenselijk is, maar omdat de eigen passie en drive er aan ten grondslag ligt.

Auteur : Math Fooij, Avytos bv
Website : www.avytos.com
Math traint mensen met het vergroten van hun persoonlijke effectiviteit zodat ze persoonlijk en zakelijk groeien.